Många känner till de tio budorden. Gud sade till Mose att vi inte får stjäla, döda eller begå äktenskapsbrott, bland annat. Detta är dock bara några av de handlingar som är förbjudna enligt Bibeln och det finns många andra i den kristna heliga skriften. 

******************************

Män som klipper och rakar sig.
Det visar sig att män varken borde raka eller klippa sig (men det kanske bara är en rund frisyr som är förbjuden). I 3 Moseboken 19:27 står det "Ni får inte klippa håret vid tinningarna eller kanten av skägget."

----------

Två i en.
Korsning av djur, plantering av två frön i samma åker och blandning av två typer av tyg – allt detta är förbjudet enligt Bibeln. I 3 Moseboken 19:19 står det "Lyd mina stadgar. Låt inte djur av olika slag para sig med varandra och så inte två olika sädesslag på din åker. Bär inte kläder som är vävda av två olika material."

Femte Moseboken 22:9-11 nämner också detta och nämner specifika djur och tyger. "Plantera inte två olika grödor i din vingård. Då blir både druvorna och det andra du planterat orent. Plöj inte med oxe och åsna i par. Bär inte kläder som är vävda av både ylle och linne."

---------

Sex utanför äktenskapet.
Kanske inte den mest överraskande punkten på den här listan, men den måste ändå nämnas. I 1 Korintierbrevet 7:1-5 står det ganska tydligt att "varje man bör leva med sin egen hustru och varje kvinna med sin egen man." Passagen uppmuntrar faktiskt paret att inte beröva varandra sex, så att de inte blir frestade av Satan.

--------

Egenkärlek (onani)
Även om det är okej att ha sex med sin make/maka förespråkas det inte i Bibeln att göra det på egen hand. I 1 Korintierbrevet 6:18 står det: "Håll er därför borta från all sexuell omoral. All annan synd som en människa begår sker utanför kroppen, men den som ägnar sig åt sexuell omoral syndar mot sin egen kropp."

--------

Äta fläsk.
Inga goda nyheter för baconälskare, men Bibeln är ganska tydlig när det gäller att äta fläsk. I 3 Moseboken 11:7-8 står det: "Svin är också orena, för även om de har klövar, så idisslar de inte. 8 Ni ska inte äta kött från dessa djur eller ens röra vid deras döda kroppar. De är orena för er."

----------

Fisk- och skaldjur.
Om du trodde att du kunde håna fläskätare medan du njuter av hummer och räkor har vi dåliga nyheter. I 3 Moseboken 11:10 står det: "men allt annat i haven och i floderna som inte har fenor och fjäll, såväl smådjur som andra vattenlevande djur, ska ni avsky."

----------

Äta sniglar.
Alla gillar inte sniglar, men det är en del av många länders kulinariska traditioner. Bibeln förespråkar dock inte konsumtion av dessa. Tredje Moseboken 11:41 påpekar att "djur som krälar på marken ska ni avsky och får inte ätas."

---------

Umgås med människor som dricker eller äter för mycket.
Visst, många av oss gillar att äta och tar gärna en drink eller två, och det gjorde även människor på biblisk tid. Problemet är när vi umgås med människor som är benägna att överdriva och det slutar med att vi följer i deras fotspår. "Håll dig borta från dem som super och frossar på kött för drinkare och frossare blir utfattiga och dåsigheten klär dem i trasor" står det i Ordspråksboken 23:20-21.

---------

Svordomar.
Bibeln betonar att vi bör vara uppmärksamma på vilka ord vi använder. Att vara tacksam och inte svära verkar vara rätt väg, enligt Bibeln. "Inte heller passar snuskiga historier, dumt prat och elaka skämt bland er. Tacka i stället Gud" står det i Efesierbrevet 5:4.

---------

Förbanna dina föräldrar.
När vi ändå är inne på ämnet bör vi inte ens tänka tanken att förbanna våra föräldrar. Enligt 2 Moseboken 21:17 ska "den som förbannar sina föräldrar dömas till döden."

---------

Tatueringar.
Tatueringar är ganska vanliga nuförtiden, men på biblisk tid var de helt uteslutna. I 3 Moseboken 19:28 står det: "Ni ska inte rista in några märken i er hud för någon död eller tatuera er."

----------

Kvinnor som ser ... för bra ut.
I 1:a Timotheosbrevet 2:9 står det tydligt hur kvinnor bör presentera sig. "Jag vill också att kvinnorna ska uppträda och klä sig värdigt, anständigt och anspråkslöst. Det ska inte vara deras konstfulla frisyrer, smycken eller dyrbara kläder man lägger märke till."

------------

Skvaller.
Nästa gång du funderar på att ägna dig åt skvaller, kom ihåg vad Bibeln säger om det i Psaltaren 101:5: "Den som i hemlighet förtalar sina medmänniskor vill jag krossa. Jag tänker inte tillåta högmod och stolthet."

-----------

Samkönade relationer.
Detta kan vara en av de mest kontroversiella delarna av Bibeln. Både män och kvinnor förbjuds ha romantiska relationer med samma kön. Detta nämns i Tredje Moseboken 18:22, som lyder: "Du får inte ligga med en man som man ligger med en kvinna för det är avskyvärt."

Det nämns även i 3 Moseboken 20:13: "Om en man ligger med en annan man så som med en kvinna är det en avskyvärd handling och de ska båda straffas med döden. De har själva förtjänat sitt dödsstraff."

----------

Spådomar.
Kom ihåg vad som står i 3 Moseboken 19:31 när det gäller spådomar: "Orena er inte genom att rådfråga de dödas andar och spådomsandar. Jag är Herren, er Gud."

---------

Skilsmässa.
Det står klart och tydligt i Markus 10:11-12: "Den som skiljer sig från sin hustru och gifter sig med en annan är otrogen mot henne. Och om en frånskild kvinna gifter om sig med en annan, begår hon äktenskapsbrott."

----------

Otrohet.
Otrohet går helt bort, inklusive åtrå gentemot en annan mans fru. Det råder ingen tvekan i Matteus 5:27-28: "Ni har hört det sägas: 'Du ska inte vara otrogen i ditt äktenskap.' Men jag säger: den som ser på en kvinna med begär i blicken har redan varit otrogen med henne i sitt hjärta."

----------

Slitna jeans.
Enligt Bibeln får du inte ha på dig dessa. I 3 Moseboken 10:6 står det: "Låt inte ert hår vara okammat och riv inte sönder era kläder för att ni inte ska dö och hela folket drabbas av vrede."

----------

Du gör klokt i att slappna av på söndagar.
… och då menar vi att inte delta i några aktiviteter alls, som påpekas i 2 Moseboken 20:10. Kom ihåg att på sabbaten "ska du inte utföra något arbete på den dagen, varken du eller dina söner eller dina döttrar, dina slavar eller dina slavinnor, din boskap eller främlingen innanför dina portar."

----------

Undvik kyrkan om du har intima problem.
I 5 Moseboken 23:2 står det: "Ingen som är född i ett förbjudet förhållande får komma in i Herrens församling."

-----------

Hjälp inte din man under slagsmål med fula knep.
I 5 Moseboken 25:11-19 står det: "Om två män slåss och den enes hustru griper in för att hjälpa sin man genom att ta tag om den andre mannens könsorgan, ska hennes hand huggas av utan förbarmande."

-----------

Hämnd.
Att hämnas finner inte stöd i Bibeln. I 1 Thessalonikerbrevet 5:15 står det: "Se till att ingen hämnas på någon, utan försök alltid att göra gott mot varandra och mot alla människor."

----------

Att täcka eller inte täcka håret under bön.
Om du är man bör du inte be med håret täckt, men om du är kvinna borde du definitivt göra det. Om en kvinna gör det kan hon lika gärna klippa av sig håret ... även om detta är ännu värre. Oklart?

I 1 Korintierbrevet 11:4-6 står det: "Därför skämmer mannen ut sitt huvud om han har något på huvudet när han ber eller profeterar. En kvinna skämmer ut sitt huvud om hon inte har något på huvudet när hon ber eller profeterar, för det är detsamma som om hon rakade av sig håret. Om hon inte har något på huvudet kan hon lika gärna klippa av sig håret. Men eftersom det är en skam för en kvinna att få sitt hår avklippt eller rakat, så måste hon ha något på huvudet."

----------

Kvinnor som talar i kyrkan.
"Kvinnorna ska tiga i era församlingar. De får inte lov att tala, utan ska underordna sig, som det står i lagen. Om de undrar över något ska de fråga sina män när de kommer hem, eftersom det inte är lämpligt att en kvinna talar i församlingen" står det i 1 Korintierbrevet 14:34-35.