Kallas också för Lejonfisk, Stenfisk, Eldfisk, Trollfisk och Stingfisk  

Utmärkande egenskaper: Komprimerad kropp med bred mun och iögonfallande, giftiga ryggtaggar

Genomsnittlig storlek: ca 60 cm

Livslängd: 15 år

Habitat: Kustnära tropiska, subtropiska och tempererade hav över hela världen

Kul fakta: Skorpionfisken är inte aggressiv. Den sticker bara om den är hotad eller skadad

*****************************

Skorpionfisken har taggar på huvudet, 11 till 17 ryggtaggar och bröstfenor, alla med välutvecklade giftbroddar. Fisken finns i många olika färger. Lejonfiskar är färgglada, så potentiella rovdjur kan identifiera dem som ett hot. Stenfisk å andra sidan har en fläckig färg som kamouflerar dem mot stenar och koraller. Den genomsnittliga vuxna Skorpionfisken blir ca 60 cm lång.

De flesta medlemmar av familjen Scorpaenidae lever i Indo-Stillahavsområdet men arter förekommer över hela världen i tropiska, subtropiska och tempererade hav. Scorpionfiskar tenderar att leva i grunt kustvatten. Några få arter förekommer dock på ett djup som 2200 meter. De är väl kamouflerade mot rev, stenar och sediment så de tillbringar större delen av sin tid nära havsbotten.

Den köttätande Skorpionfisken jagar andra fiskar inklusive andra scorpionfiskar, kräftdjur , blötdjur och andra ryggradslösa djur. En Skorpionfisk kommer att äta praktiskt taget alla andra djur som kan sväljas hela. De flesta skorpionfiskarter är nattaktiva jägare medan lejonfiskar är mest aktiva på morgonen.

Vissa skorpionfiskar väntar på att bytet ska närma sig. Lejonfiskar jagar och attackerar aktivt bytesdjur och använder en bilateral simblåsa för att exakt kontrollera kroppspositionen. För att fånga bytesdjur blåser en Skorpionfisk en vattenstråle mot sitt offer som förvirrar det. Om bytet är en fisk får vattenstrålen den att orientera sig mot strömmen så att det är vänt mot Skorpionfisken. Att fånga huvudet först är lättare, så den här tekniken förbättrar jakteffektiviteten. När bytet väl är placerat rätt sätt suger Skorpionfisken in hela sitt byte och sväljer det hel. I vissa fall använder fisken sina giftiga ryggfenor för att bedöva byten men detta beteende är ganska ovanligt.

Scorpionfiskar fiskas inte kommersiellt på grund av risken för giftiga stick.